Kennel Nordysak Show Siberian Huskies  
 
  Päivitykset
Kennelistä


Tietoa kennelistä ja kasvatusperiaatteistani

 

Olen Suvi Lahtinen Hämeenlinnasta ja olen harrastanut siperianhuskeja jo vuodesta 1994, jolloin perheeseemme muutti ensimmäinen husky Moppi. Ihastuin rotuun sen alkukantaisen ulkomuodon ja upean vaivattoman liikunnan vuoksi.

Moppi oli perheemme ainoa koira viisi vuotta ja sen kanssa tulivat tutuksi niin koirajuoksu, -pyöräily, -hiihto kuin valjakkoajokin. Harrastimme myös jonkin verran koiranäyttelyitä ja agilitya, mutta pääharrastuksena kesäisin meillä oli tottelevaisuus. Kilpailin tokossa jopa voittajaluokassa, mutta kilpauramme jäi kesken, koska Moppi sairastui aivokasvaimeen ja se nukkui pois kymmenen vuoden ikäisenä. Usean vuoden ajan luonani asui pieni lauma huskeja, joiden kanssa tuli myös harrastettua kaikkia ylläolevia lajeja.

Kun harrastusvuosia on kertynyt jo lähes kahden vuosikymmenen verran, on ollut aikaa tutustua rotuun ja sen eri linjoihin, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kaiken oppimani myötä on myös varmistunut se, millaisia siperianhuskeja haluan itse kasvattaa. Jokainen siperialainen, johon olen tutustunut on syventänyt rakkauttani rotuun. Minua kiehtoo sekä niiden arktinen käytännöllinen kauneus, että niiden hieno viisas luonne. Siperianhusky on parhaimmillaan käyttökoira, joka mukautuu kuhunkin tilanteeseen erinomaisesti. Kun on aika toimia, tehdään täydellä sydämellä, mutta kun on aika rauhoittua perheen pariin, yhtenä lauman jäsenenä, siperialainen osaa ottaa rennosti.

Tärkeimmät ominaisuudet mielestäni ovat hyvä tasapainoinen luonne sekä tasapainoinen rakenne. Mielestäni rakenteen tasapaino näkyy parhaiten koiran liikunnassa. Pitkällä maatavoittavalla askeleella ja reippaalla tempolla juokseva siperianhusky on henkeäsalpaava ilmestys. Sama kevyt liikunta ja tasapaino korostuvat myös valjakkotyöskentelyssä ja tekevät koirasta vaivattomasti liikkuvan, kestävän puurtajan.

Erityisesti korostan myös terveyttä, sillä husky on pitkäikäinen rotu ja alkukantaisen työkoiran on voitava viettää niin nuoruus kuin vanhuuskin terveenä perheenjäsenenä ja pystyväisenä alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Syystreeni
Tyra ja Gia syystreenin jälkeen. Puuha on kuraista, mutta niin hauskaa!
Tyra and Gia after training in autumn.
It's a messy business, but oh so much fun!

 

Nordysak show-huskies ovat nimensä mukaisesti puhtaita showlinjaisia siperianhuskyja, joita testataan ja treenataan säännöllisesti myös valjakossa. Kaikki koirani työskentelevät valjaassa, säännöllisessä treenissä syksyisin ja talvisin. Kesäharrastuksemme ovat näyttelyt, jolloin pidämme kuumuuden takia vetopuuhista lomaa. Arvostan koiranäyttelyitä ja eri tuomareiden mielipiteitä, vaikka husky onkin vahvasti kahteen linjaan jakautunut rotu. Näyttelyissä käyn kuitenkin koirien ehdoilla ja onkin ilo esittää kehässä koiraa, joka rakastaa esiintymistä.

Tavoitteenani on kasvattaa kauniisti liikkuvia, upeita siperianhuskeja, jotka pystyvät rekikoiratyöhön niin rakenteellisesti kuin päällisestikin. Jokaisen luonani asuvan siperianhuskyn sisällä asuu pieni rekikoira, enkä halua kadottaa tuota rehellistä valjastyöskentelyasennetta showhuskyjeni jalostuksessa. Matkustan koirieni kanssa paljon, niin rekikoirakisoissa, näyttelymatkoilla kuin perhelomillakin. Näillä matkoilla pystyn tarkkailemaan koirieni luonteita ja ruokahalua. Kuinka ne selviävät oudoissa tilanteissa, vieraissa maissa tai jännittävissä kisatilanteissa. Siperianhuskyn on pystyttävä rauhoittumaan ja käyttäytymään vaivattomasti kaikissa näissä paikoissa. Ja mielestäni luonteeltaan tasapainoinen siperianhusky pystyy vastaamaan kaikkiin näihin vaatimuksiin.

Siperianhusky on sosiaalinen laumakoira. Meillä kaikki koirat tulevat keskenään toimeen ja voin hyvin jättää koirat tarhaan esimerkiksi työpäivän ajaksi. Laumassa vallitsee tarkka hierarkiajärjestys, jolloin kaikki koirat tietävät paikkansa ja asemansa. Meillä tarhatappeluita ei ole tapahtunut koskaan.

Pentueita suunnitellessani pyrin valitsemaan mielestäni sopivimmat urokset ja nartut toisilleen. Koirien pitää myös täyttää vaatimukseni hyvän siperianhuskyn suhteen. Olen valmis tekemään töitä pentueen eteen, eikä astutusmatka ulkomaille kuulosta mahdottomalta silläkään uhalla, vaikkei pentuja syntyisi lainkaan. Onhan sellaisia tehtykin jo hyvien yhdistelmien eteen! Pyrin seuraamaan rodun kehitystä niin kotimaassa, kuin ulkomaillakin ja pidän silmät ja korvat auki jatkuvasti mielenkiintoisten koirien ja uusien yhdistelmien osalta.

Tervetuloa juttelemaan ja tutustumaan koiriini yhteisissä tapahtumissa!


 
 
  Kennel Nordysak Show Siberian Huskies